Rågsiktskakor recept

Att baka matbröd är bland det bästa jag vet. Det går snabbt (förutsatt att man har tid att vänta på jäsningen), det blir gott och det brukar uppskattas av alla i familjen. Med tanke på hur många fördelar det finns med det gör jag det alldeles för sällan. Men i helgen hände det. Jag bakade matbröd och denna gång rågsiktskakor. Här delar jag med mig av det goda rågsiktskakor recept som jag bakade dem på.

Rågsiktskakor recept

4 brödkakor

  • 5 dl mjölk (röd eller grön)
  • 50 gram jäst
  • 1/2 dl ljus sirap
  • ca 13 dl rågsikt
  • 100 gram rumsvarmt smör
  • 1 msk flingsalt

Börja med att värma mjölken till 37 grader. Smula ner jästen i en degbunke. Tillsätt lite av mjölken och rör runt tills dess att jästen har löst upp sig. Tillsätt sedan resten av mjölken och sirapen. Rör om.

Tillsätt rågsikten lite i taget. Blanda raskt ihop till en deg. Klicka i smöret. Salta med flingsaltet och arbeta ihop degen. Om du använder en maskin låter du degen arbetas i ungefär fem minuter. Om du arbetar degen för hand, gör du det i ungefär tio minuter. Låt degen jäsa under bakduk under 45 minuter.

Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Dela degen i fyra delar. Platta ut dem till runda kakor, som är 17–20 cm i diameter. Stansa ut ett hål i mitten av brödet, som är ungefär 4 cm i diameter. Nagga brödkakorna med en gaffel. Lägg kakorna på plåtar med bakplåtspapper och låt dem jäsa under bakduk i 30 minuter.

Värm ugnen till 225 grader. Grädda rågsiktskakorna i mitten av ugnen i 12–14 minuter. Låt dem svalna på galler under en bakduk.

Bakar du mer torrjäst istället för färsk jäst?

Om du använder torrjäst, som jag gjorde denna gång, börjar du med att blanda torrjästen med rågsikten. Låt stå i ca 10 minuter. Mjölken värmer du till 37 grader som vanligt, men det är okej att den blir lite varmare. I övrigt följer du receptet ovan.

Rågsiktskakor recept

Vi njöt av dessa färska rågsiktskakor till lördagens sopplunch. Så gott!

Hur gör du, bakar du matbröd ofta? Jag tänker helt klart försöka göra det oftare.

Kolla in fler goda brödrecept här:

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.