Om jag skulle välja en indisk maträtt att äta så skulle jag välja en Tikka Masala kyckling. Och allra helst äter jag den tillsammans med nybakat Naan-bröd med vitlökssmör. Just därför bjuder jag på det receptet här idag.
Tikka masala kyckling med Naan-bröd – recept
4 stora portioner eller 6 mindre portioner
- 800 gram kycklingfiléer
- 1 gul lök
- 3-4 vitlöksklyftor
- 1 msk paprikapulver
- 2 msk garam masala
- 1 tsk chilipulver
- 1 tsk gurkmeja
- 1 grönsaksbuljongtärning
- 1 paket krossade tomater á 400 gram
- 3 dl vispgrädde eller matlagningsgrädde
- rapsolja till stekning
- salt och svartpeppar
Naanbröd:
- 1 paket torrjäst á 14 gram
- 1 1/4 dl vatten
- 1 1/4 naturell yoghurt (3% fetthalt)
- 1 msk rapsolja + extra till stekning
- 5 dl vetemjöl + extra till utbakning
- 1 tsk salt
Vitlökssmör:
- 25 gram rumstempererat smör
- 1 vitlöksklyfta
Till servering:
- Vanligt är att servera denna maträtt med ris av något slag.
- Jag nöjde mig dock med att servera den tillsammans med grönsaker.
Börja med att förbereda Naanbrödet. Värm vattnet till 50 grader och blanda jästen med det varma vattnet i en skål. Täck skålen och låt jästen aktiveras i cirka 10 minuter.
Rör ner yoghurt och olja i jästblandningen. Tillsätt sedan mjöl i omgångar och blanda i saltet. Knåda degen tills den är smidig, gärna lite kladdig. Låt degen jäsa under en bakduk i 45-60 minuter.
Under tiden kan du börja med din Chicken Tikka Masala. Skär kycklingen i mindre bitar, tärna löken och finhacka vitlöken. Blanda alla kryddor i en liten skål.
Fräs lök och vitlök i oljan tills löken blivit mjuk. Lägg i kycklingen och låt fräsa med tillsammans med löken. Tillsätt kryddorna, smula ner buljongen och fräs tills kycklingen är genomstekt. Häll i de finkrossade tomaterna och låt allt sjuda i 8-10 minuter. Tillsätt grädden och låt grytan puttra under lock i cirka 15 minuter. Smaka av Tikka Masalan med salt och peppar.
Återgå till Naanbrödet. Dela degen i fyra delar och kavla ut dem till ungefär 1 cm tjocka avlånga bröd. Hetta upp en stekpanna och pensla den med lite olja. Stek Naanbröden på medelhög värme tills ovansidan börjar bubbla och undersidan fått färg. Vänd och stek andra sidan. Lägg de färdiga bröden på en tallrik och täck med folie tills servering.
Blanda smör med pressad vitlök för att göra vitlökssmör.
Servera Tikka Masalan med grönsaker, Naanbröd och vitlökssmör. Detta är så otroligt gott!
Jag och maken brukar passa på att laga denna maträtt när barnen inte är hemma. De tycker nämligen att den är lite väl kryddstark. Om vi inte gör den med kyckling gör vi den med kikärtor istället i denna vegetariska Tikka Masala. Kan lova att den också är väldigt god.