Om det är något som jag verkligen älskar så är det morotstårta med en riktigt krämig glasyr. I helgen när vi firade sonens och barnens kusins födelsedagar bakade jag och bjöd på denna galet goda morotstårta. Här får du receptet på denna ljuvlighet!
Morotstårta recept
Jag väljer att göra min morotstårta med en stor sats smet. Detta för att den ska räcka till två bottnar. Jag gör också rikligt med glasyr för att kunna ha glasyr både mellan bottnarna och på tårtan.
ca 16 bitar
- 4 ägg
- 5 dl strösocker
- 6 dl vetemjöl
- 1,5 tsk bikarbonat
- 1,5 tsk kanel
- 1,5 tsk bakpulver
- 3/4 tsk salt
- 4 dl rapsolja eller solrosolja
- 6 dl rivna morötter
Glasyr
- 300 g smör
- 1 citron
- 300 g färskost eller annan naturell färskost
- 4,5 dl florsocker
- 3 tsk vaniljsocker
Glasyr
Smält smöret och låt det svalna. Riv yttersta skalet från citronen och pressa ur juicen. Vispa smör, färskost, florsocker och vaniljsocker till en luftig smet. Smaka av med citronjuice. Bred glasyren på kakan när den har svalnat och strö över citronskalet. Låt gärna kakan stå i kylen en stund så att glasyren stelnar något.
Att ha smält smör i glasyren istället för att inte smälta det gör att glasyren inte klumpar sig, vilket jag tycker den kan göra annars. Detta är alltså ett riktigt bra tips!
En annan sak som gör just denna morotstårta god är den syrliga och fräscha smaken från citron. 🍋 Och att den är härligt maffig gör också sitt till.
Hoppas att du testar att baka denna ljuvliga morotstårta för den är magisk!
Fler goda recept med morot:
- Morotskaka med frosting
- Ugnsbakad morotsgröt, som smakar som morotskaka!
- Morot- och rödbetskaka