Det har visserligen gått mer än tre veckor sedan vi hade nyårsafton, men jag vill ändå återkomma dit för en stund. Vi åt nämligen en galet god chokladmousse till efterrätt och den vill jag tipsa dig om. Kolla in detta magiska chokladmousse recept!
Chokladmousse
Jag är en chokladälskare av rang och just chokladmousse är en riktig favorit för mig. Det finns några regler för att jag ska vilja äta chokladmousse dock:
- Den måste vara hemgjord
- Den ska en riklig och intensiv chokladsmak
- Den ska göras med en riktigt god choklad
Chokladmousse recept
4 portioner
Ingredienser:
- 100 gram mörk choklad (välj en med hög kakaohalt och bra kvalitet)
- 2 1/2 dl vispgrädde
- 2 äggulor
- 2 msk strösocker
- 1 msk vatten
Gör såhär:
Hacka chokladen i mindre bitar och lägg i en bunke.
Vispa 1,5 dl av grädden löst och ställ den kallt.
Koka upp resten av grädden, dvs 1 dl, och slå över den hackade chokladen. Rör hela tiden tills du har fått en jämn smet.
Koka upp socker och vatten i en annan kastrull. Häll i en jämn stråle av sockerblandningen över äggulorna medan du vispar kraftigt under tiden. Vispa tillas du har ett fint skum.
Blanda ner chokladsmeten i äggskummet. Vänd sedan i den vispade grädden och blanda försiktigt runt med en slickepott tills du har en jämn smet.
Fördela chokladmoussen i glas eller skålar. Ställ in moussen i kylen för att svalna i minst en timme. Om det dröjer längre till servering, ha dem kvar i kylen tills du ska servera dem.
Vi är fem i vår familj, men eftersom en är för liten för att äta chokladmousse och en annan inte gillar choklad, var vi bara tre som åt denna chokladmousse på nyårsafton. Jag fördelade all chokladmousse i tre glas och det blev bara en liten skvätt över. Vi tre som åt av den fick alltså njuta av desto mer mousse eftersom receptet är för fyra portioner. Vilken glädje!
Denna ljuvliga chokladmousse fick alltså utgöra det sista jag åt under 2024. Helt klart en bra måltid att avsluta året med!
Chokladmousse går att äta som efterrätt året om så jag hoppas att du vill testa detta recept inom kort. Vår förrätt på nyårsafton var denna Toast Skagen, ett tips om du vill ha en klassik och god förrätt att bjuda på.