Min familj älskar när jag har bakat matbröd och jag håller med dem om att det är trevligt. Huset fylls av en ljuvlig doft och smakupplevelsen av färskt, nybakat matbröd är svårslagen. Här får du receptet på ett härligt goda och fluffiga rågkakor.
Rågkakor
ger 16 brödkakor
- 50 gram jäst
- 6 dl mjölk (fingervarm)
- 50 gram smör (rumsvarmt)
- 0,75 dl ljus sirap
- 2 tsk salt
- 14-15 dl rågsikt
- extra mjöl till utbakningen
Värm mjölken till fingervarm, dvs 37 grader. Smula ner jästen i en bunke och lös upp den med lite av mjölken. När den har löst upp sig rör du ner resten av mjölken samt det rumsvarma smöret, sirap, salt och det mesta av rågsikten. Ta lite i taget av rågsikten mot slutet tills du har haft i allt. Blanda till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i 45 minuter.
Dela degen i 16 bitar. Forma dem till runda bollar och platta till dem på ett mjölat bakbord. Kavla ut dem till ca en centimeter tunna rundlar. Pudra mjöl både under och över så att degen inte fastnar i bordet eller i kaveln. Nagga brödkakorna med en gaffel.
Lägg rundlarna på en plåt, klädd med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 20 minuter. Sätt ugnen på 250 grader.
Grädda bröden i mitten av ugnen i 8–9 minuter eller tills de får lagom gyllene färg. Låt dem svalna på ett galler under bakduk.
Jag bakade dessa rågkakor i helgen och alla gladde sig. Även 1-åringen mumsade i sig glupskt av det nybakade brödet. Jag tycker att smör och ost passar bäst på den här typen av nybakat bröd, men enligt andra i familjen smakar det tydligen bra även med korv och ägg som pålägg.
Tips!
Om du inte vill tillföra sötning i form av vanlig sirap kan du testa att använda fibersirap istället, som är en sirap gjord av en växtfiber som heter isomalto-oligosackarid.