Grova frallor med havregryn

När vi firade vår bebisdotters dop bjöd vi på lunch och fika efteråt. Lunchen var en buffé med kallskuret och olika matiga sallader. Till det hade jag bakat grova frallor med havregryn. De uppskattades av både barn och vuxna.

Dessa frallor får sin smak och textur av havregryn, vetekli och rågmjöl. Att äta dem med en klick smör och en skiva ost är en ljuvlig upplevelse. Här får du receptet på dessa goda frallor.

Grova frallor med havregryn – recept

ca 20 st

  • 50 gram jäst
  • 6 dl mjölk
  • 2 dl havregryn
  • ½ dl vetekli (kan uteslutas och ersättas av ½ dl havregryn till)
  • 1 ½ tsk salt
  • ½ dl rapsolja
  • 3 dl fint rågmjöl
  • 7–9 dl vetemjöl

Garnering

  • 1 ägg
  • havregryn
Grova frallor recept

Värm mjölken till fingervarm. Smula ner jästen i en bunke och häll i lite av mjölken. Blanda tills jästen lösts upp och rör ner resten av mjölken. Tillsätt havregryn och vetekli. Låt blandningen stå och dra i fem minuter.

Tillsätt salt, rapsolja och rågmjöl. Tillsätt även vetemjöl, lite i taget, och blanda ihop allt till en smidig deg. Gör det gärna i en bakmaskin. Bearbeta degen i några minuter. Strö lite mjöl över degen och låt den jäsa under bakduk i ca 45 minuter.

Dela degen i ca 20 bitar och forma dem till runda bollar. Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper och lägg en handduk över. Låt frallorna jäsa i 30 minuter.

Sätt ugnen på 250 grader. Pensla bröden med uppvispat ägg och strö över havregryn.

Grädda bröden mitt i ugnen i 10–13 min. Alla ugnar är olika så håll koll på bröden och ta ut dem när de är klara.

Låt frallorna svalna på ett galler.

Grova frallor recept

Jag hoppas att du vill testa att baka dessa grova frallor. Jag kommer definitivt att baka dem igen.

>>> Kolla in fler goda brödrecept och tips på smörgåsar här. <<<

Inga Kommentarer Ännu

Lämna Ett Svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.