I söndags fyllde vår yngsta dotter två år. Tänk att hon har blivit så stor redan! Vi firade henne hela dagen och vid lunchtid kom släkten över på födelsedagslunch och fika. Här tipsar jag om vad vi åt för det blev riktigt gott och lyckat.
Födelsedagslunch att bjuda på
Jag var själv sugen på att äta något fräscht och somrigt till lunch. Tidigare den veckan hade jag varit på ett matlagningsevent med jobbet och blivit inspirerad av maten vi lagade där. Vi gjorde då en variant av en ljummen potatissallad, som blev väldigt god. Så födelsedagslunchen fick bestå av denna slags potatissallad tillsammans med marinerad kyckling, sallad och två olika kalla såser. Måltiden var inte så barnvänlig, men uppskattades väldigt mycket av de vuxna. Här kommer receptet på det jag lagade till lunchen.
Marinerad kyckling med ljummen potatissallad – recept
ca 8-10 portioner
Kycklingen:
- 2 kg kycklingfiléer
- 1 dl olivolja
- 1,5 dl balsamvinäger
- 2 msk flytande honung
- lite svartpeppar
- 4 vitlöksklyftor
- 2 tsk torkad timjan
- 4 msk hackad färsk basilika + mer färsk basilika till garneringen
- salt och peppar
Sätt ugnen på 175 grader. Stek kycklingfiléerna i olivolja. Salta och peppra dem och stek dem gyllene på båda sidor.
Lägg filéerna i en ugnsfast form och ställ in i ugnen. Låt dem stå där i ca 20 minuter, men tiden kan variera beroende på ugnen. Se till att kycklingen är genomstekt och har vitt kött innan du tar ut den.
När kycklingfiléerna har svalnat något skär du dem i skivor och lägger upp på ett fat.
Skala och riv vitlöken. Hacka basilikan. Blanda sedan ihop alla ingredienserna till marinaden. Skeda den över kycklingen. Toppa med mer färsk basilika.
Potatissalladen
- 1,5 kg potatis
- olivolja
- 2 silverlökar
- 4 vitlöksklyftor
- 2-3 salladslökar
- 2 citroner
- 50 gram parmesanost
- salt och peppar
Skölj potatisen. Lägg den på en plåt med bakplåtspapper, ringla över olivolja samt strössla med flingsalt. Rosta potatisen i ugnen på 200 grader i ca 20 minuter eller tills den har blivit mjuk.
Skala lökarna. Skär silverlöken smalt och hacka vitlöken smått. Fräs lökarna i olivolja i en kastrull. Låt dem bli genommjuka utan att få färg.
Häll upp potatisen i en stor skål. Hacka sönder den med en större sked eller slev. Lägg ner den stekta löken i skålen och rör om. Riv ner skalet från citronerna och pressa ner citronsaften. Hacka salladslöken och blanda ner i skålen. Finriv parmesanosten och rör ner även den. Smaka av med salt och peppar.
Lägg upp potatissalladen på ett stort fat och strössla över hackad salladslök.
För att göra potatissalladen mer barnvänlig valde jag att inte blanda ner den rivna parmesanosten, utan jag serverade den på ett fat intill istället. Personligen tycker jag att det passar väldigt bra med denna ost till potatisen.
Jag rörde ihop två olika kalla såser, som båda var väldigt enkla att göra:
Kall sås med dill och citron
- 2 dl creme fraiche
- rivet skal och saften från en 1/2 citron
- valfri mängd hackad dill
- 1 tsk honung
- salt och peppar
Rör ihop alla ingredienserna och häll upp såsen i en skål.
Kall pestosås
- 2 dl creme fraiche
- 2-3 tsk basilikapesto
- svartpeppar
Rör ihop alla ingredienserna och häll upp såsen i en skål.
Detta blev en somrig och fräsch födelsedagslunch, precis som jag hade tänkt. Jag hade turen att få njuta av den i form av rester dagen efter också.
>>> Här hittar du alla mina kycklingrecept. <<<
Till fikat hade jag gjort en somrig jordgubbstårta, en variant som brukar gillas av de allra flesta.