Mitt samarbete med Quorn fortsätter och denna gång vill jag prata om hur man kan tänka klimatsmart när det kommer till matlagning. Ett bra tips för att vara klimatsmart är att laga mat, som går att äta rester av dagen efter. För att behöva slänga mat är bland det mest oklimatsmarta som finns.
Jag är en person som är smått manisk när det kommer till att spara på matrester och det grundar sig i att jag tycker det är så synd, både för miljön och plånboken, att slänga mat. Så jag sparar alltid minsta lilla matrest och tänker att det går att använda till något annat dagen efter. Har man många rester i kylen kan det bli riktigt gott att duka fram dem som de är på bordet för att hugga in och njuta av dem.
I detta inlägg vill jag ge er receptet på en himmelskt god vegoburgare, gjord på Quorns färs och serverad med sötpotatis pommes. När jag lagade dessa vegoburgare gjorda jag ganska många och de räckte till matlådor till flera luncher under den veckan. Hemma till middagen serverade jag dem som sagt som burgare och med sötpotatis pommes. När jag sedan tog med dem till jobbet åt jag dem som de var, utan bröd, med sötpotatisklyftor, en kall sås och grönsaker. Blev minst lika gott det!
Det är verkligen alltid värt att planera sin matlagning lite extra så att den räcker och fungerar både som middagsmat och till matlådor.
Jag har tidigare tipsat om hur man gör godaste sorten av sötpotatis pommes. Klicka på länken för att ta del av receptet.
Vegoburgare med Quorn
ca 8 stycken
- 1/2 stor påse quornfärs
- en gul lök
- 3 ägg*
- en burk kidneybönor
- 1 dl fiberhavregryn
- 1 dl riven lagrad ost
- soja
- 3 tsk dijonsenap
- 2 tsk sambal oelek
Lägg fram quornfärsen en stund innan att tina något. Skala och hacka löken och stek den i olja.
Blanda samtliga ingredienser i en bunke eller skål. Använd gärna händerna för att få allt ordentligt hopblandat. Låt stå till sig en liten stund.
Hetta upp en stekpanna med olja och smör. Stek burgarens på hög värme, ett par minuter per sida. Lägg upp i en ugnsfast form och ställ in i ugnen på 200 grader i ca 30 minuter.
*Äggen gör visserligen att detta inte blir en helt vegetarisk rätt utan snarare en ovo-vegetarisk. Byt ut äggen mot spad från kikärtor eller bönor om du vill ha det helt vegetarisk.
När vegoburgarna är klara i ugnen är det dags att montera ihop burgaren. Jag valde att rosta en skiva osötat bröd och dela den i två trekanter. Jag började med ett lager bladspenat på den understa brödskivan, sedan lade jag på vegoburgaren, därefter em kall sås gjord på crème fraîche och dijonsenap och sist tomatskivor, gurkskivor och den översta brödskivan.
Till dagen efter gjorde jag alltså i ordning en matlåda med detta. Njutbar, god och framför allt klimatsmart mat!
För er som har missat mina tidigare recept med Quorn kolla in dem här:
- Hälsotallrik med Quorn – en smakrik hälsosam lunch eller middag med bland annat quornfiléer och hummus
- Taco quorn – tacokryddade quornbitar med goda tillbehör
Inlägget är sponsrat av Quorn
Tack för tipset! Blev riktigt god 🙂
http://billigareshopping.se
Roligt att du testade det! Visst är den god!
Ägg är dock inte vego utan ovo-vego 🙂
Ahhh, det har du helt rätt i!
Nu har jag uppdaterat med ett alternativ till äggen. Tack för att du såg detta, Miranda!