Kärleksmums, herrarnas förtjusning, snoddas…. Kärt barn har många namn. När jag var barn bakade vi ofta denna kaka och vi kallade den då för herrarnas förtjusning. Sedan dess har jag varit galet förtjust i den, men har förstått att de flesta kallar kakan för kärleksmums.
När vi nyligen firade min pappas födelsedag bakade jag dessa kärleksmums. De verkade gå hem hos de allra flesta. Om du inte har receptet så får du det här. Du bakar dessa kärleksmums i en plåt och får ungefär 30 bitar. Alla med ett rejält lager glasyr – mums!
Kärleksmums – mitt goda recept
ca 30 stycken
- 200 gram smör
- 6 dl vetemjöl
- 4 msk kakao
- 3 tsk bakpulver
- 3 tsk vaniljsocker
- 4 ägg
- 4 dl strösocker
- 2 dl mjölk
Glasyr och garnering
- 60 gram smält smör
- 7 1/2 dl florsocker
- 1 1/2 tsk vaniljsocker
- 3/4 dl kakao
- 1 1/4 dl kallt starkt kaffe
- 1 dl riven kokos

Sätt ugnen på 200°C. Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna, som är 30×40 centimeter.
Smält smöret. Blanda ihop mjöl, bakpulver, kakao och vaniljsocker i en bunke. Vispa ägg och socker pösigt och vitt med en elvisp. Sikta i mjölblandningen med en sil. Häll i mjölk och det smälta smöret och rör ihop till en slät smet.
Häll smeten i långpannan och grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter. Känn gärna med en provsticka att kakan är torr. Ta ut kakan och låt den svalna.

Medan kakan svalnar gör du glasyren. Börja med att smälta smöret. Rör ihop florsocker, vaniljsocker och kakao. Tillsätt smör och det kalla kaffet och blanda runt till en slät glasyr.
Bred glasyren på kakan och strö kokos över. Låt glasyren stelna innan du skär den i bitar och serverar.



Håll med om att det ser gott ut?!!
Om du och dina fikagäster inte lyckas äta upp alla bitarna går kakan fint att frysa in.

Vill du istället baka nyttiga kärleksmums? Då hittar du recept på det via länken.

Eller vill du göra en tigerkaka med samma glasyr som till kärleksmumsen? Klicka på länken och följ receptet där.
Njut av ditt goda fika!