Eftersom vår rabarber har blivit så stor så skördade jag lite av den idag och bakade himmelskt goda rabarbernuffins av den. Hittade ett recept på äpplemuffins av Leila och använde det när jag bakade, men bytte ut äpplena mot rabarber.

Finns det något bättre än att kunna baka och laga mat av sådant som man just har tagit in från trädgården? Mer naturligt och ekologiskt kan det knappast bli. Vi har fortfarande mycket rabarber kvar och jag tar gärna emot tips från er på annat man kan göra av rabarber. Paj är ju alltid gott, men om man ska göra något nyttigare; vad kan man göra då?
Här kommer receptet på mina rabarbermuffins med krispigt smulpajsströssel ovanpå.

Rabarbermuffins med crumble
8-12 stycken
Smet:
2 ägg
1,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
100 gram smör
2 dl mjölk
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
en nypa salt
Fyllning:
5-6 stjälkar rabarber
1 mak smör
2 msk strösocker
2 msk kanel
Smuldeg:
75 gram smör
2 dl havregryn
1 dl vetemjöl
1 dl strösockerSätt ugnen på 175 grader varmluft om du vill göra stora muffins och 200 grader varmluft om du vill göra små. Vispa ägg, socker och vaniljsocker poröst. Smält smöret och rör ner mjölken. Häll vätskan i äggsmeten och rör om.
Blanda vetemjöl, bakpulver och salt i en skål och vänd ner i smeten. Placera ut muffinsformar på en plåt.
Skölj rabarberna och ta bort blasten. Skär stjälkarna i mindre bitar. Smält smöret i en stekpanna och häll i rabarberbitarna. Strö över socker och kanel och stek detta en stund. Låt svalna något och häll sedan frukten i smeten. Fyll formarna till två tredjedelar med smeten.
Tärna det kalla smöret och nyp ihop med havregryn, vetemjöl och strösocker i en bunke. Strö lite skulder på toppen av varje muffins.
Grädda i ugnen, ca 20 minuter för stora muffins och 12-15 minuter för små.
Mmmmums så gott det såg ut! Själv gör jag många burkar rabarbermarmelad och kan njuta av det till ostbricka. Gör så det räcker över hela vintern. Tar 20 minuter för en sats… Underbart gott!Måndagskram från Kate
Trevligt tips! Låter gott att ha till kex och ost.Kram tillbaka!
Mums, vad goda dom lät kram Diana
Muffins a´la Leila blir sällan fel! 🙂
Vilket toppenrecept! Har gjort rabarbermuffinsen två gånger den här helgen och de har blivit lika uppskattade av alla jag bjudit.
Härligt att de blev så uppskattade! Är nog svårt att inte gilla dessa…! 🙂