Mjuk pepparkaka med glasyr – himmelskt gott recept

I helgen hade vi gäster hos oss på adventsfika. Jag bakade en av mina absoluta julfavoriter till fikat; en mjuk pepparkaka med glasyr. Jag gjorde den mjuka pepparkakan som en tårta med glasyr både mellan bottnarna och ovanpå. Riktigt maffig och god blev den!

Här får du receptet på min mjuka pepparkaka med glasyr. Eller vi kanske ska kalla den mjuk pepparkakstårta med glasyr.

Mjuk pepparkaka med glasyrMjuk pepparkaka med glasyr 

ca 16 bitar

Kaka:

  • 150 gram rumsvarmt smör
  • 4 ägg
  • 4 dl strösocker
  • 3 dl lingonsylt
  • 7 dl vetemjöl
  • 4 msk pepparkakskrydda
  • 4 tsk bakpulver
  • 3 dl gräddfil

Glasyr:

  • 300 gram smör
  • 300 gram Philadelphia-ost eller annan naturell färskost
  • 4,5 dl florsocker
  • 3 tsk vaniljsocker
  • 1/2 lime

Mjuk pepparkaka med glasyr

Gör så här:

Kakan:

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa strösocker och ägg pösigt. Klicka i det rumsvarma smöret och lingonsylten under omrörning. Blanda alla torra ingredienser för sig och rör därefter ner dem i smeten. Häll till sist ner gräddfilen. Smöra två runda springformar med ca 20 cm i diameter och häll ner hälften av smeten i vardera form. Grädda i mitten av ugnen i ca 40-45 minuter. Låt svalna.

Personligen gillar jag när kakan fortfarande är lite kladdig. När jag bakade denna kaka senast blev den lite för torr för min smak och kommer se till att ta ut den från ugnen lite tidigare nästa gång. Alla ugnar är olika. För min del och den ugn vi har är 35-40 minuter lagom tid att ha kakan inne på.

Glasyr:

Smält smöret och låt det svalna. Vispa smör, färskost, florsocker och vaniljsocker till en luftig smet. Smaka av med saften från limen. Bred glasyren på kakan när den har svalnat. Låt gärna kakan stå i kylen en stund så att glasyren stelnar något.

Garnera kakan (tårtan) med några pepparkakor och pudra florsocker över den.

Mjuk pepparkaka med glasyr

Mjuk pepparkaka med glasyr

Njut av en magiskt gott bakverk i juletid!

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.