Äppelpaj är gott året om, men av någon anledning gillar jag det allra mest på sommaren. En bit paj med vaniljsås en sommardag passar liksom så bra ihop!
Här kommer receptet på sommarens godaste äppelpaj. Det här är en äppelpaj med både vanlig pajdeg och smulpajdeg.
Sommarens godaste äppelpaj
- 1 dl + 2 dl havregryn
- 3 dl + 1 dl vetemjöl
- 3 msk + 3 msk socker
- 150 gram + 75 gram smör
- 2-3 msk vatten
- 2 stora eller 3 små äpplen
- kanel och socker
Börja med att sätta ugnen på 200 grader.
Blanda havregryn, mjöl, socker, kylskåpskallt smör samt vatten till en pajdeg. Använd de mått som står angivna först innan ingrediensen.
Tryck ut pajdegen i en form och förgrädda i ugnen i 10 minuter.
Medan pajskalet står i ugnen kan du förbereda äpplena. Skala och skär dem i smala klyftor.
När du tagit ut pajskalet fördelar du äpplena i formen.
Pudra över kanel och socker.
Dags att göra smuldegen, som ska vara över äpplena. Blanda havregryn, mjöl, socker och smör med de mått, som står angivna som nummer två.
Strö smulpajdegen över äpplena. Skjutsa in i ugnen och grädda i ytterligare 20 minuter.
Med den smulpajdeg som anges här blir det ganska mycket. När jag gjorde denna äppelpaj räckte det till två små formar med äppelsmulpaj utöver den stora paj jag gjorde.
Njut äppelpajen med vaniljsås eller vaniljglass. Helt klart sommarens godaste äppelpaj!
Ja! Äppelpaj på sommaren är helt klart godare än äppelpaj på vintern!
Visst är det ljuvligt!