Midsommartårtan – en hallon cheesecake

Har ni hunnit tänka ut vad ni ska göra för midsommartårta än? Med bara tre dagar kvar kan det vara hög tid för det. Om du inte vet vad du ska göra än så vill jag tipsa om en väldigt god och nyttig midsommartårta; en hallon cheesecake.

Denna ljuvliga hallon cheesecake är verkligen en smaksensation och istället för raffinerat socker och vitt mjöl innehåller den bara nyttigheter. Om du gör den är jag säker att alla på midsommarfirandet kommer att gilla den.

midsommartarta-cheesecake-2

Senast jag gjorde denna hallon cheesecake gjorde jag den tillsammans med några andra kakor när jag bjöd in till födelsedagsfika. Här delar jag med mig av receptet på denna midsommartårta utifall du missade när jag gjorde det senast.

Nyttig midsommartårta – en hallon cheesecake

Botten:

  • 8 dadlar
  • drygt 2 dl mandlar
  • en uns salt

Fyllning 1:

  • 400 gram naturell färskost
  • 1 dl fibersirap
  • 0,5 dl steviaströ
  • 2 ägg
  • rivet skal från 1 citron
  • 3 dl hallon

Fyllning 2:

  • 3 dl creme fraiche
  • 3 msk steviaströ
  • en uns vaniljpulver

Översta lagret:

  • 100 gram hallon
  • 1 msk chiafrön
  • några droppar steviadroppar

Garnering:

  • hallon
  • myntablad

Botten: Kärna ur dadlarna. Häll ner dem tillsammans med mandlar och salt i en mixer. Mixa tills du har en jämn massa. Det gör ingenting om mandlarna fortfarande är i små bitar eftersom det är gott med en lite crunchy botten. Häll massan i en form med avtagbar kant och ett bakplåtspapper i botten. Tryck ut massan jämnt och ställ in formen i kylskåpet. Låt vila där i åtminstone 30 minuter.

Sätt ugnen på 175 grader. Förgrädda sedan pajskalet i ungefär 5-6 minuter mitt i ugnen.

Fyllning 1: Vispa färskost, ägg, fiber sirap, steviaströ och citronskal till en slät smet. Rör i hallon och se till att hallonen fördelas jämnt i smeten. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen 25-30 minuter.

Fyllning 2: Rör ihop creme fraîche, steviaströ och vaniljpulver. Häll smeten över kakan och bred den jämnt över den första fyllningen. Låt kakan grädda vidare i 5-6 minuter till i ugnen.

När du har tagit ut kakan ur ugnen låter du kakan svalna i rumstemperatur. Ställ sedan in kakan i kylen över natten.

Översta lagret: Mixa hallonen till en sås. Häll upp i skål och rör ner chiafröna tillsammans med steviadropparna. Se till att chiafröna är helt täckta av hallonsåsen. Låt stå och svälla i ca en halvtimme-timme. Bred därefter ut chiasylten på cheesecaken.

Garnering: När du ska servera kakan garnerar du den först med hallon och lägger sedan dit några myntablad.

Om du vill ha receptet på de andra bakverken som syns på bilden så får du dem här:

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.