Förra helgen bakade jag något som blev så galet gott: äppelmuffins med crumble. Dessa muffins är som himmelriket för alla som älskar äpple och sötsaker. Jag gjorde mina muffina stora och maffiga, men det går självklart bra att göra dem mindre formar. Dessa muffins har ett krispigt täcke av smulpajsdeg på toppen, vilket gör dem till den succé de är.
Om du får fikagäster i helgen eller känner för att baka något gott rent allmänt så måste du testa detta recept!
Receptet är hämtat från Leila Lindholm och när man bakar hennes bakverk och kakor går det liksom inte att misslyckas. Här kommer receptet på ljuvliga äppel- och kanelmuffins med crumble.
Äppelmuffins med crumble
10-12 stycken
- 100 gram smör
- 2 ägg
- 1,5 dl strösocker
- 1 tsk vaniljpulver
- 2 dl mjölk
- 4 dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- 1 nypa salt
Fyllning:
- 3-4 äpplen
- 1 msk smör
- 2 msk strösocker
- 2 msk kanel
Smuldeg:
- 75 gram smör
- 2 dl havregryn
- 1 dl vetemjöl
- 1 dl strösocker
Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret i en kastrull och låt svalna.
Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker poröst. Rör ner smält smör och mjölk. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt i en annan skål. Rör ner detta i smeten. Placera ut muffinsformar på en plåt.
Skär äpplena i klyftor. Stek dem i smör och pudra över strösocker och kanel medan du steker. Låt dem svalna något.
Blanda äppelklyftorna med muffinssmeten och häll upp i formarna till två tredjedelar.
Tärna smöret och nyp ihop det med havregryn, vetemjöl och strösocker i en bunke. Strö smuldeg på toppen av varje muffins. Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter.
Eftersom dessa muffins smakar både muffins och äppelpaj samtidigt så passar de väldigt bra att äta till vaniljglass. Det gjorde vi när vi festade på dem i helgen och det var verkligen hur gott som helst.
Lyd mitt råd och baka dessa äppelmuffins. Jag har svårt att tro att du kommer ångra dig!
Ser ut att bli en jättegod muffins
Ja, dessa är riktigt goda!