Ett antal år innan barnen föddes var jag och maken på semester i Florida och besökte då bland annat Key West. Där kan man ju fika Floridas nationaldessert nummer ett Key Lime Pie nästan överallt och med den i åtanke var det också en sådan dessert vi njöt av på nyårsafton nu senast.
Av någon anledning hade vi inte gjort egen Key Lime Pie hemma tidigare, men kan lova att det inte var sista gången. Vi vuxna njöt av dess syrliga smak och även vår 6-åring visade sig älska denna efterrätt högt. Här få du receptet!
Key Lime Pie recept
Pajbotten:
- 150 gram smör
- 200 gram digestivekex
Fyllning:
- 5 äggulor
- 1 burk sötad kondenserad mjölk (400 g)
- 2 msk finrivet limeskal
- 1 dl färskpressad limejuice (motsvarar ca 4-5 st lime)
Till servering:
- florsocker
- vispad grädde
- tunna skivor av lime
- lite mer rivet limeskal


Börja med att sätta ugnen på 175°C.
Pajbotten:
Smält smöret i en kastrull. Krossa kexen fint, gärna i en matberedare. Blanda kexsmulet i en bunke med det smälta smöret. Tryck ut smulorna i en form med löstagbar kant. Grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter.
När du har tagit ut pajskalet sänker du temperaturen i ugnen till 150°C.
Fyllning:
Skölj och skrubba limen i ljummet vatten och riv skalet på några av limefrukterna så du får ut 2 msk skal. Knäck och separera äggen. Rör ihop äggulorna i en bunke. Blanda ner den kondenserade mjölken och limeskalet
samt pressa i limejuicen. Häll smeten i formen och ställ in i ugnen i 10 minuter.
Ta ut och låt svalna. Låt sedan pajen stå i kylen minst 3 timmar före servering. Jag gjorde klart hit dagen innan till och med och lät den sedan stå i kylen tills det var dags att garnera den.
Till servering:
Sikta över florsocker med hjälp av en sil. Garnera med vispad grädde, limeskivor samt rivet limeskal.


Alltså, wow så god den är med sin syrlighet och sötma!


En kopp te till denna bit och du är i himlen!


Så här såg det ut när vi dukade fram limepajen på nyårsafton. Om du vill läsa mer om vår nyårsmeny och nyårsafton 2020 hittar du den via länken.