När dottern fyllde sju år i somras firade vi henne med tre olika födelsedagstårtor. En på morgonen när vi uppvaktade henne, en på eftermiddagen när vi firade henne med familj och släkt samt en några veckor senare när hon hade sitt kalas med kompisarna.
Det är kul att förbereda och fixa tårtor till henne då hon är väldigt engagerad i det själv. Här får ni receptet på de tre tårtorna. Kanske att de kan vara bra tips för någon kommande födelsedag hos dig?!
Födelsedagstårtor – tre olika tårtor på en födelsedag
Födelsedagen inleddes med våffeltårta på sängen. Vem blir inte glad för det liksom?
Våffeltårta recept
Våffelsmet
- 125 g smör (+ extra till gräddning)
- 2 dl mjölk
- 5 dl vetemjöl
- 1 tsk bakpulver
- 2 ägg
- 1 krm salt
- 2 dl mineralvatten, kallt
Fyllning
- 3 dl vispgrädde
- 2 dl färska hallon
Garnering
- färska körsbär och hallon
- citronmeliss (om du har)
Börja med att göra våffelsmeten. Gör den gärna en dag innan eller åtminstone några timmar innan så att den får dra i kylen innan du börjar grädda våfflorna.
Smält smör och låt det svalna. Vispa mjölk, mjöl, bakpulver, salt och ägg till en slät smet. Rör i smält smör och mineralvatten. Nu låter du den stå och svälla i minst 30 minuter.
Hetta upp våffeljärnet. Smörj järnet med smör och grädda gyllengula våfflor av smeten. Lägg våfflorna på ett galler så att håller de sig frasiga.
När våfflorna är klara och har svalnat gör du resten av tårtan. Vispa grädden fast. Lägg 2-3 våfflor åt sidan och skär dem i hjärtan för att använda till garnering av tårtans sidor. Bygg tårtan genom att varva våfflor med grädde och färska hallon. Avsluta med att trycka ditt våffelhjärtan med grädde som lim runt hela tårtan.
Garnera med de färska körsbären och hallonen samt citronmeliss.
När det var dags att bjuda de närmaste på fika ville hon att vi skulle ha en gräddtårta med mycket bär. För det tycker Storebror om, menade hon. Så då gjorde vi en sådan!
Födelsedagstårta med grädde och bär – recept
10-12 bitar
Tårtbottnar:
- 4 ägg
- 2 dl socker
- 1 dl vetemjöl (à 60 g)
- 1 dl potatismjöl (à 80 g)
- 1 tsk bakpulver
- smör och mjöl till formen
Fyllning och garnering:
- ca 1 dl jordgubbssylt
- 2 bananer
- 3-4 dl vispgrädde
- färska bär i form av t ex jordgubbar, hallon och körsbär
Sätt ugnen på 175°C.
Smörj och mjöla en form med löstagbar kant.
Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver i en annan bunke. Sikta ner mjölblandningen i äggblandningen. Rör runt med en slickepott till en jämn smet.
Häll smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 minuter. Håll koll så att kakan inte får för mycket färg.
Låt kakan svalna och skär den sedan i tre tårtbottnar. Bred jordgubbssylt på den understa bottnen. Mosa bananerna och bred dem på nästa tårtbotten. Lägg bottnarna på varandra.
Vispa grädden och bred den den på översta tårtbottnen. Garnera tårtan med de färska bären.
Låt stå i kylen tills tårtan ska serveras.
Visst blev det en somrig och fin tårta?!
Hon hade sedan sitt kalas för kompisarna i slutet av sommaren och bjöd då bland annat på en siffertårta i form av en sjua.
Siffertårta recept
När jag gjorde siffertårta följde jag receptet på tårtbottnar ovan och dubblade det. Smeten hällde jag i två ugnsplåtar, klädda med bakplåtspapper. Jag gräddade dem sedan en i taget i ugnen på 225 grader i ca 15 minuter. Håll koll då alla ugnar är olika!
Jag skar sedan ut en sjua av vardera kaka, bredde sylt på det undre lagret och vispad grädde på det övre. Dottern hjälpte mig att garnera med små kulor.
Tänk så mycket och med så många födelsedagstårtor vi firade vår 7-åring!