De senaste av vår dotters födelsedagar har jag testat att göra en siffertårta. Det är ju festligt att låta siffran som hon fyller få stå i centrum och sedan går det att dekorera tårtan på en mängd olika sätt. Här delar jag med mig av receptet på siffertårta med nummer sju och åtta, som vi har firat henne med.
Tårtan med siffran åtta var den vi njöt av senast. Hon fyllde nämligen åtta tidigare i somras och vi fikade den med närmaste familjerna ute i vår trädgård. Denna tårta har jag gjort av en stor rund tårtbotten. Du behöver alltså en rund springform för att baka denna.
Siffertårta med rund tårtbotten – recept
8-10 bitar
- 4 ägg
- 2 dl socker
- 1 dl vetemjöl
- 1 dl potatismjöl
- 1 tsk bakpulver
- smör och ströbröd till formen
Fyllning och garnering:
- ca 1 dl jordgubbssylt
- 3-4 dl vispgrädde
- färska blåbär, jordgubbar och hallon
- strössel
Sätt ugnen på 175°C. Smörj och bröa en springform med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver i en annan bunke. Sikta ner mjölblandningen i äggblandningen med en sil. Blanda försiktigt med en slickepott till en jämn smet. Häll smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 minuter. Kontrollera med provsticka att kakan är helt torr. Låt svalna helt.
Skär ut en mindre cirkel från den runda tårtbottnen och skär bort en liten cirkel i mitten från den lilla. På så sätt får du en större cirkel med hål i och en mindre. De två tillsammans bildar en åtta.
Lägg upp dina cirklar på en bricka eller en skärbräda. Jag klädde in den i aluminiumfolie för ett mer festligt uttryck. Vispa grädde. Skär de båda cirklarna på mitten och fyll det understa lagret med jordgubbssylt och vispad grädde. Lägg över de översta halvorna och bred grädde över dem. Garnera med de färska bären och strössel.
En del av de andra siffrorna behöver göras med hjälp av en stor tårtbotten, bakad i en plåt. Detta gäller för siffra sju, som vi firade henne med förra året.
Siffertårta med tårtbotten från plåt – recept
12-14 bitar
Tårtbottnar:
- 8 ägg
- 4 dl socker
- 2 dl vetemjöl (à 60 g)
- 2 dl potatismjöl (à 80 g)
- 2 tsk bakpulver
Fyllning och garnering:
- ca 2 dl jordgubbssylt
- 2 bananer
- 5 dl vispgrädde
- strössel av olika slag
Sätt ugnen på 175°C.
Klä in två plåtar med bakplåtspapper.
Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver i en annan bunke. Sikta ner mjölblandningen i äggblandningen. Rör runt med en slickepott till en jämn smet.
Häll hälften av smeten i den ena plåten och den andra hälften i den andra. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter. Håll koll så att kakorna inte får för mycket färg.
Låt tårtbottnarna svalna.
Skär ut en sjua från respektive tårtbotten. Enklast gör du det genom att ha ritat upp en sjua på ett papper och klippt ut. Använd den sedan som en mall. Vispa grädden. Bred sylt och lägg skivade bananer på den ena sjuan. Lägg den andra sjuan över och bred grädde över hela siffran. Garnera med strössel.
Låt stå i kylen tills tårtan ska serveras.
Jag har svårt att tänka mig en festligare tårta än denna!
Förra året när dottern fyllde år firade vi henne med två till tårtor förutom med siffertårtan. Kolla in dessa tårtor här.