Nationaldagstårta

Såhär inför nationaldagen vill jag tipsa om den god och härlig nationaldagstårta. Det är en pannkakstårta med smak av jordgubb och banan och passar bra att servera antingen som ett matigt fika eller som kvällsmat. Genom att garnera den med svenska flaggor får den en fin nationaldagstouch.

Jag gjorde denna tårta till vår middag i fredags. Vi firade mannens första jobbvecka på nya jobbet och att barnen skulle ha fyra lediga dagar i rad från skolan. Det blev en riktigt god middag, kan jag lova, och jag insåg att just denna tårta skulle lämpa sig fint även på Nationaldagen.

Glöm inte att fira vår svenskaste dag den 6 juni, antingen med denna tårta eller med något annat gott. Här kommer receptet!

Nationaldagstårta recept

Nationaldagstårta – mitt recept på bästa Nationaldagstårtan

ca 4 portioner

Pannkakor:

  • 4 dl vetemjöl
  • 9 dl mjölk
  • 4 ägg
  • en klick smör till smeten och smör att steka pannkakorna i

Fyllning och topping:

  • 600-700 gram frysta jordgubbar
  • 3 bananer
  • 2 dl vispgrädde
  • körsbär eller andra bär
  • svenska flaggor
Nationaldagstårta recept

Gör så här:

Klokt är att steka pannkakorna några timmar innan du ska göra tårtan. Du kan till och med steka dem dagen innan.

Mät upp vetemjöl i en bunke. Tillsätt hälften av mjölken och vispa till en jämn smet. Häll i resten av mjölken och fortsätt att vispa. Knäck i äggen och vispa runt.

Värm en stekpanna eller pannkakslagg med en rejäl klick smör i. Häll i det smälta smöret i pannkakssmeten och rör runt. Börja sedan grädda dina pannkakor tills du har en hög med härliga pannkakor. Lägg i en liten klick smör i pannan för varje pannkaka du steker.

Låt pannkakorna svalna i kylen.

Tina upp jordgubbarna i rumstemperatur några timmar innan eller i micron. Mosa dem och bananerna med en gaffel. Blanda ihop dem med varandra till en härlig “jordgubbssylt”. Vispa grädden fluffig. Ta fram och skölj körsbären.

När pannkakorna är svalna börjar du med att bygga tårtan. Lägg en pannkaka i taget på ett fat och bred “jordgubbssylten” mellan varje lager av pannkaka.

När sista pannkakan är lagd på toppen breder du vispgrädde överst och toppar med körsbären. Stick i de svenska flaggorna. Servera pannkakstårtan med kall mjölk och eventuellt extra tillbehör i form av mer vispad grädde och körsbär.

Nationaldagstårta recept
Nationaldagstårta recept
Nationaldagstårta recept
Nationaldagstårta recept

För att summera denna nationaldagstårta vill jag lyfta att den är bra på flera sätt. Den är:

  • god.
  • nyttig då den är helt fri från socker eller andra onödiga tillsatser.
  • fin att se på.
  • festlig.
  • mättande.

Här får du tips på några andra relevanta inlägg:

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.