Kallbad amning

Nu när vi har full vinter hos oss är jag sugen på att få till ett kallbad. Sedast jag kallbadade var i oktober och då var det långt ifrån så kallt i vattnet som det är nu. Att kallbada på vintern är extra magiskt då snön och isen gör det till en extra häftig upplevelse. Men kan jag kallbada nu när jag ammar? Den frågan ska jag besvara i detta inlägg om kallbad amning.

Kallbad i samband med amning – Kan man få mjölkstockning av det?

Det sägs ju att man lättare kan få mjölkstockning i samband med kyla och drag för brösten. Jag som hade mjölkstockning relativt nyligen vet att det inte är kul och jag har ingen lust att få det igen. Men faktum är att det inte är kyla och drag som är främsta orsakerna till mjölkstockning. Det är mycket vanligare att orsaken till mjölkstockning är att mjölken inte rinner fram på grund av att mjölkgångarna har täppts till.

Vanliga orsaker till mjölkstockning:

  • Om du inte ammar lika ofta eller regelbundet som du brukade.
  • Om bebisen inte tar ett ordentligt tag när hen ammar.
  • Om du har en BH som sitter för hårt.
  • Om amningen gör ont kan utdrivningsreflexen som ska få mjölken att rinna till hållas tillbaka.
  • Om du använder ett amningshjälpmedel som inte fungerar som de ska, till exempel amningsnapp eller bröstpump.

Källa: 1177.se

Bland de fem vanligaste orsakerna till mjölkstockning finns alltså inte kyla med. Jag ser därför ingen anledning till att inte kallbada som ammande kvinna. Däremot är det såklart viktigt att ta av sig de blöta och kalla badkläderna direkt efteråt, torka sig och få på sig varma och torra kläder. Men det är det ju annars också.

Om du också är en ammande kvinna och är sugen på att kallbada tycker jag att du ska göra det. Vill du hitta fler tips och inspiration kring kallbad, kolla in min samlingssida om kalla bad. Tänk på att aldrig bada ensam!

Kallbad gravid - Karin Axelsson

Här har jag skrivit ett populärt inlägg om kallbad som gravid. Läs gärna mina tips där också!

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.