Plättårta – den perfekta tårtan på 1-årskalaset!

När vår minsting fyllde ett år för en dryg månad sedan gjorde jag en plättårta till henne. Hon fick den på morgonen till frukost och vi tände det lilla ljuset på den medan vi sjöng ”Ja må du leva”. Just plättårta är den ultimata tårtan att göra till små födelsedagsbarn då den är både god, näringsrik, nyttig och festlig. Vår lilla dotter älskar pannkakor och plättar så detta blev såklart en smaskig upplevelse för henne.

Precis som mina pannkakstårtor gör jag mina plättårtor utan socker, sylt eller andra onyttigheter. Tårtan får sin söta och goda smak från banan och jordgubbar istället. Här får du receptet på min tårta av plättar.

Plättårta recept

En liten plättårta som räcker till ett hungrigt barn

  • 0,75 dl vetemjöl
  • 2 dl mjölk
  • 1 ägg
  • en liten uns salt
  • smör att steka plättarna i

Fyllning och topping:

  • 1/2 banan
  • en stor näve jordgubbar
  • ca 1/2 dl vispgrädde
  • några hallon

Plättårta

Plättårta till vår 1-åring

Gör såhär:

Börja med att göra plättarna. Häll vetemjöl i en bunke. Häll ner hälften av mjölken och vispa ihop till en smet. Häll ner resten av mjölken och vispa. Knäck i ägget och vispa igen tills smeten är slät.

Värm en plättlagg och klicka i lite smör i vardera plättform. Grädda plättarna och lägg dem på ett fat.

När plättarna har svalnat kan du sätta ihop plättårtan. Vispa grädden. Mosa jordgubbarna tillsammans med bananen. Bred jordgubbs- och bananmoset mellan varje plätt och bygg dem på hög. På den sista plätten breder du den vispade grädden samt toppar med hallonen.

Glöm inte att sätta så många ljus på tårtan som barnet fyller.

1-årskalas

1-årskalas

1-årskalas

Att fylla ett år är verkligen stort. Fastän hon är för liten för att förstå vad det innebär verkade hon tycka att det var trevligt med allt firande. Om inte annat kommer det vara kul att kunna visa henne när hon blir äldre hur det såg ut när hon fyllde ett år. Och det här med att servera plättårta på hennes födelsedag kommer jag fortsätta med ett gäng år till.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.