Varför firar vi midsommar?

Om tre dagar är det midsommarafton, denna ljuvliga dag med något märkliga traditioner. När man tänker på det är det lite märkligt att vi dansar runt en stång, hoppar som små grodor och äter rå fisk. Så frågan är: Varför firar vi midsommar?

Varför firar vi midsommar? Här får du svaren.

Vi började med att fira midsommar för ungefär 500 år sedan. Från början firades det till minne av Johannes Döparen, den man som döpte Jesus enligt Bibeln. Fram till 1952 inföll alltid midsommarafton den 23 juni, vilket är dagen innan Johannes döparens dag den 24 juni. Från år 1952 valde man att låta midsommarafton alltid infalla på en fredag istället. Detta för att arbetsveckan inte skulle bli störd. Nu för tiden inträffar midsommarafton någon gång mellan den 20 och 26 juni. I år infaller aftonen den 21 juni.

Varför dessa märkliga traditioner?

Att vi dansar runt en midsommarstång tros bero på att den kom till Sverige från Tyskland under medeltiden och har blivit som en symbol för sommar. Det finns inga belägg för att midsommarstången skulle vara en forntida fallossymbol. Troligtvis är stången snarare en symbol för det kristna korset. Traditionen att vi dansar runt stången kommer från att man ville att barnen i byn skulle lära känna varandra. Är ändå häftigt att vi fortfarande håller fast vid den traditionen!

Midsommarnatten är ju en av de ljusaste nätterna på året här i Sverige. Något av det härligaste är att ta ett dopp i sjön eller havet runt 12-slaget på natten. Och helst vill man inte gå och lägga sig den natten. Förr i tiden pratade man om att midsommarnatten var magisk och full av övernaturliga väsen. Något som infördes på den tiden var att flickorna plockade sju sorters blommor och lade under huvudkudden på midsommaraftonens natt. Man trodde då att hon skulle drömma om den hon ska gifta dig med. Jag har testat detta, men inte fått det att fungera. Men så är jag ju redan gift också.

Att vi äter just sill och potatis som midsommarmat har vuxit fram under 1900-talet. Innan dess klassades sill som fattigmansmat. När man på 1900-talet började lägga in den med socker och ättika utvecklades den till festmat. Innan dess var det nämligen bara överklassen som hade tillgång till socker.

Så firar jag helst midsommar

Som de flesta andra firar jag helst midsommar med familjen och genom att vara utomhus hela dagen. De senaste åren har vi åkt iväg med husvagnen över midsommar. Två gånger har vi njutit av att fira midsommar här i Falkudden i Dalarna och en gång i Mariestad. Annars är vi ofta hemma på midsommar och det kommer vi vara i år också. Ett gäng vänner kommer över till oss i år och jag ser fram emot att umgås, äta gott, köra 5-kamp och göra en egen liten midsommarstång.

>>> Kolla in fler inlägg om midsommar här. <<<

Källa: Metromode.se och Allt om Mat

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.