Jag är väldigt svag för pastarätter och speciellt de som är riktigt krämiga. Här delar jag med mig av receptet på en sådan härligt krämig pastarätt. Det krämiga kommer från ricottaost, vilket gör att denna pastarätt är mycket mer proteinrik än om det krämiga skulle komma från grädde. Jag hoppas att du vill testa att laga denna goda och krämiga citronpasta med ricotta och spenat!
Citronpasta med ricotta – recept
4 portioner
- 400 gram pasta (Jag valde spagetti, men det går också bra med linguine eller tagliatelle)
- 250 gram ricotta
- 1,5 dl quattrocento (Om du inte har den osten kan du ta parmesan eller grana padano)
- 1 citron
- 200 gram färsk babyspenat
- 2 msk smör
- 1 stor klyfta vitlök
- 1,5-2 dl pastavatten
- salt
- svartpeppar
Till topping:
- riven quattrocento
- citronskal + klyfta av citron
- färsk babyspenat
Gör såhär:
Koka pastan enligt anvisningarna på paketet. Blanda de båda ostarna med skalet från en citron och lite citronsaft i en skål. Fräs babyspenaten i en stekpanna med smör. Riv i vitlöken i spenaten och låt fräsa en stund. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
Häll pastavattnet i ricottakrämen. Rör krämen slät och smaka av. Häll av resten av vattnet från pastan när den har kokat klart.
Blanda ihop pasta med ricottakräm och babyspenat. Smaka av med salt, nymalen svartpeppar och eventuellt mer citronsaft.
Servera pastarätten på tallrikar, som du toppar med riven quattrocento och lite citronskal. Dekorera med färsk babyspenat och en klyfta av citronen.
Jag hoppas att du kan se hur krämig denna pastarätt är. Citronen ger den en härlig fräschhet och jag tycker att det hela smälter fint i munnen.
Både ricottan och quattrocenton kommer från Granarolos serie av ostar med extra högt proteininnehåll. Dessa ostar har dessutom lägre fetthalt än vanliga ostar samt är laktosfria. Jag kan varmt rekommendera dem då de dessutom är goda.
Kolla gärna in även detta recept på en av de proteinrika ostarna från Granarolo, denna gång med mozarella: