Den senaste tiden har jag testat ett gäng nya recept på chokladbollar och detta med brynt smör blev riktigt bra. Hemligheten med dessa är inte bara det brynta smöret, utan också att havregrynen är mixade, att strösockret är utbytt mot florsocker och att de innehåller flinsalt. Hoppas att du blir inspirerad till att testa dessa chokladbollar med brynt smör!
Chokladbollar med brynt smör – recept
ca 15 bollar
- 100 gram smör
- 3 dl havregryn
- 1,5 dl florsocker
- 3 msk kakao
- 3 msk kallt kaffe
- Flingsalt
Mixa havregrynen med stavmixer. Smält sedan 100 smöret i en kastrull på hög värme. Fortsätt att värma och vispa hela tiden så smöret inte bränns vid. När det blivit brunt och doftar lite knäckigt är det klart. Häll smöret ur kastrullen och låt svalna.
Blanda ihop de mixade grynen med florsocker, kakao, kallt kaffe, flingsalt och det brynta smöret. Ställ in i kylen en stund.
När smeten har stelnat rullar du den till bollar, som du vänder i kokos eller pärlsocker. Klart!
Smaken av brynt smör gör att dessa chokladbollar påminner om sådan där kola man gör till jul i smaken. Jag tycker att dessa bollar är riktigt goda, men de var inte lika populära hos barnen när vi gjorde dem senast. Kanske gör det brynta smöret att de får en mer vuxen smak?
Om du föredrar kokos istället för pärlsocker ska du naturligtvis rulla bollarna i det istället. Jag kan uppskatta båda. Den här gången tog jag pärlsocker, men oftast blir det kokos för mig. Vad blir det för dig?