Brytbröd – recept på ett fluffigt och gott brytbröd

För några veckor sedan bakade jag ett brytbröd som matbröd. Det blev blev ett fluffigt och saftigt brytbröd, som blev omtyckt av hela familjen. Här delar jag med mig av receptet på det.

Vad är brytbröd?

Innan jag kommer till receptet vill jag definiera vad brytbröd faktiskt är. Denna typ av bröd är en formation av frallor, som innan jäsning har placerats tätt tillsammans. Under jäsningen och gräddningen i ugnen fastnar frallorna i varandra och bildar en sammanhängande enhet. Det går att variera hur man sätter ihop frallorna. I mitt fall den här gången satte jag ihop dem till en rektangel, men blir också festligt att formera dem till en cirkel, kvadrat eller i en oval form. När det är dags att servera brödet bryter man loss frallorna en och en.

Brytbröd är ett vanligt tillbehör vid bufféer och är ett lite festligare alternativ till frallor.

Brytbröd recept

Brytbröd recept

2 brytbröd / 24 frallor

Så till receptet av detta goda brytbröd jag nyligen bakade. Brödet är garnerat med frön av olika slag. Här kan du ta det du har hemma eller tycker är fint och gott. Jag valde att garnera brytbrödet med svarta sesamfrön och solrosfrön denna gång.

Ingredienser:

  • 50 gram jäst
  • 3 dl vatten
  • 3 dl mjölk
  • 2 msk honung
  • 14 dl vetemjöl special
  • 2 tsk salt
  • 100 gram rumsvarmt smör

Pensling och garnering

  • 1 ägg
  • Fröer, t.ex vallmofrö, sesamfrön och solrosfrön

Gör såhär:

Smula jästen i en bunke. Värm upp vatten och mjölk till cirka 35-37 grader. Lös upp jästen med vätskan. Tillsätt honung, vetemjöl och salt och börja arbeta ihop degen. Tillsätt smöret och arbeta degen i 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand tills du har en smidig och elastisk deg, som släpper från kanterna från bunken.

Täck bunken med en bakduk och låt degen jäsa 30 minuter.

Ta upp degen på ett lätt mjölat bakbord. Forma den till två rullar. Dela varje rulle i 12 lika stora delar. Rulla delarna till runda frallor och lägg dem tätt på en plåt med bakplåtspapper. Täck över med en bakduk och låt jäsa ytterligare 30 minuter.

Sätt ugnen på 250 grader.

Pensla frallorna med uppvispat ägg och strö över de frön du har valt.

Grädda bröden mitt i ugnen 8-10 minuter tills dess att frallorna har fått en fin färg.

Låt bröden svalna på galler.

Brytbröd recept

Visst är det härligt med doften av nybakat bröd i huset? Och att sedan få sätta första tuggan i en nybakad fralla är en härlig upplevelse.

Brytbröd recept

Hembakat bröd

Detta brytbröd smakar gott att äta med smör och ost, tycker jag. Servera det gärna tillsammans med en kall buffé eller till en varm soppa eller gryta. Och glöm inte att njuta av det!

Vill du få tips på fler goda brödrecept? Kolla in min samlingssida för bröd. Där finns det en mängd goda sådana!

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.