Kladdkaka är det godaste bakverk som finns, enligt mig. Jag kan liksom inte tröttna på den kladdigt chokladiga smaken tillsammans med en klick vispad grädde och hallon. Ibland kan det vara trevligt att variera den traditionella kladdkakan med en proteinrik kladdkaka, som är nyttigare. I det här inlägget tipsar jag om en sådan kladdkaka, som dessutom går hur snabbt som helst att baka. Kolla in receptet här!
Proteinrik kladdkaka recept
1 stor kaka eller 2 små
Egentligen kan man nog inte kalla detta för ett recept. Det krävs nämligen inte mer ingredienser än en påse bakmix samt mjölk och olja.
Ingredienser:
- 250 gram (4,25 dl) kladdkakamix
- 2 dl mjölk
- 3 msk olja
Gör såhär:
Rör ihop de tre ingredienserna i en bunke till en jämn smet. Smörj och bröa en bakform samt klä den med bakplåtspapper. Om du ska göra en stor kaka behöver du en form med ca 22 cm i diameter. Ska du göra två små kakor behöver du ha två formar á ca 8 cm i diameter.
Häll smeten i formen/formerna. Grädda mitt i ugnen i 150 grader i ca 15 minuter. Kakan är klar när kanten har stelnat men den är fortfarande mjuk och kletig i mitten.
För bästa resultat låter du kakan svalna i rumstemperatur eller i kylskåp ca 30 minuter innan servering. Då hinner den sätta sig och bli lagom kladdig. Förvaras sedan torrt i rumstemperatur.
Näringsvärde proteinrik kladdkaka
Näringsvärde | Per 100g Mix | Per 100g Kladdkaka |
---|---|---|
Energi | 1015 kJ/240 kcal | 970 kJ/230 kcal |
Fett | 4,5 g | 13 g |
varav mättat fett | 1,8 g | 1,7 g |
Kolhydrat | 54 g | 29 g |
varav sockerarter | 1,4 g | 2,7 g |
Protein | 27 g | 15 g |
Salt | 0,7 g | 0,4 g |
Fiber | 7,8 g | 5,85 g |
Det här är receptet du verkligen inte kan misslyckas med. Tack Tyngre för att ni har tagit fram denna bakmix och förenklat livet för oss kladdkakaälskare!