Nu när adventstider och december snart är här sätter också alla julbord igång. Många äter julbord med jobbet långt innan jul och ju närmare julen vi kommer desto tätare duggar julborden. Själv var jag på mitt första julbord för i år igår. Det var jag och mina föräldrar som besökte IKEA’s julbord, som har tagits fram av Tina Nordström. På detta julbord fanns 28 rätter med svenska klassiker och nya smakkombinationer.
IKEA’s julbord innehöll det man är van vid såsom lax, sill, julskinka, köttbullar, Janssons Frestelse m.m. Jag kunde inte äta av så mycket då man som gravid ska vara försiktig med att äta ej tillagad fisk och skinka som har stått framme i rumstemperatur. Men jag tog för mig av det jag kunde och ville äta, vilket var Tinas pannbiff med kokt potatis, knäckebröd och kokt ägg. Något som jag saknade på IKEA’s julbord var grönsaker och frukt. På mitt julbord brukar det alltid finnas fräscha tillbehör som grönsakssallader, clementiner och liknande.
Fördelen med julbord är att man väljer själv vad man vill äta av. Det finns ofta en mängd sorters mat att välja på och det är ju ett perfekt sätt att komponera sin egen måltid och på så sätt få den så pass nyttig eller onyttig som man själv vill ha den. Här kommer jag nu tipsa om hur du kan skapa ett nyttigt julbord och komponera ihop nyttig julmat till en smakrik måltid.
Det nyttiga julbordet:
- Det finns en mängd proteinrik och hälsosam mat på julbordet. Ta för dig mycket av sill (själva inläggningarna innehåller mycket socker så välj gärna vanlig, inlagd sill), gravad och rökt lax, julskinka (helst utan fettrand) och hemlagade köttbullar. Ta även för dig av kokt ägg, vilket ofta brukar finnas i form av halvor med garnityr.
- Kokt potatis är mättande och kalorisnålt och smakar gott till fisken och köttet. Välj det! Janssons Frestelse är ingen nyttig historia, men självklart ska man välja det om man vill och tycker att det är gott.
- Det är viktigt att fylla på med grönsaker, råkost och annat som ger mycket vitaminer och antioxidanter. Satsa på att äta av de former som erbjuds på julbordet. Jag brukar ofta göra en fräsch tomatsallad med rödlök och olivolja. Något som också är gott är en sallad gjord på apelsin, broccoli, spenat, rucola och granatäpple. Marinera med balsamvinäger och olivolja och toppa med valnötter.
- Jag älskar knäckebröd och vill gärna ha ett fiberrikt knäckebröd till min jultallrik. Och jag älskar att ha en skiva julskinka och dijonsenap eller annan stark senap som pålägg!
- De traditionella juldryckerna julmust och julöl är inte direkt nyttiga. Vill man dricka en hälsosammare dryck ska man välja vatten eller mineralvatten. Extra gott om man smaksätter det med citron, gurka eller hallon.
- Vill man äta nyttigt till efterrätt fungerar det bra med apelsiner, clementiner och nötter.
Detta är tips på hur man kan äta ett nyttigt julbord. Men eftersom man trots allt äter julbord så pass sällan tycker jag absolut att man kan unna sig att äta av det som är mer onyttigt om man gillar den maten. Så om julbordet blir nyttigt eller onyttigt är helt upp till dig. Du bestämmer!
Bilderna i detta inlägg är inte från IKEA’s julbord utan från vårt egna julbord hemma en julafton
Jag tror ett av problemen med julbord är att det ofta är så dyrt. Inte alls ovanligt med mer än 500 kr per person. Då tror jag många känner att de ”måste” äta så mkt som de orkar för att få valuta för pengarna. Själv undviker jag julbord eftersom jag bara tycker det är trist. Håller julmaten till julhelgen så kan man njuta av den då istället. 🙂 Då tycker jag heller inte man behöver tänka så mycket på vad man äter utan kan äta av allt i skapligt måttliga mängder. Äter alltså hellre äkta vara under få dagar än att tänka på att det ska vara nyttigt. 🙂
Ulrika: Så kan det vara. Om folk ser det så är konceptet bufféer och smörgåsbord inte så bra, tycker jag. För det är väl inte valuta för pengarna att äta sig proppmätt? Det som är fördel och bra med bufféer och smörgåsbord är att man har så mycket att välja på och alltid kan hitta något som man gillar. I det här fallet kostade julbordet bara 199:- eller 99:- om man har Family-kort, vilket ju inte är dyrt.Jag tycker att du gör smart i att spara ditt julbord till julhelgen och då unna dig att äta av allt du tycker är gott.
Visst är det så, det handlar om vad man väljer. man kan ändå inte orka med allt på de flesta julbord man är på, så det gäller att göra ett aktivt val där, vad man vill prioritera:)