Hoppas att er påsk har varit fin så här långt! Själv har jag njutit av ett par lediga dagar och är tacksam för att vi har ännu ett par av den sorten kvar. Igår hade vi våra familjer hemma hos oss på påskbuffé och vi dukade upp det mesta som hör ett påskbord till och tog för oss av alla de sorter.
Jag gillar verkligen det här med att bjuda hem folk på mat och allt som hör därtill. Allt från att planera menyn till att handla och laga maten för att sedan umgås och äta den är härligt, tycker jag. Så här till påsk är det underbart att få köpa hem och laga till något gott av vårens primörer som sparris och sockerärtor. Så det var precis vad jag gjorde!
Jag fick hjälp av min gulliga syster med att lägga upp maten och ställa fram på buffébordet och när allt var klart hade vi en härlig påskbuffé att bjuda in till. De kalla rätterna ställde vi på köksön medan de varma fick stå kvar på spisen.
Jag hade gjort en sallad på ugnsrostade morötter och rödlök som jag blandat med sockerärtor och bladspenat samt ringlat en dressing på olivolja, dijonsenap, saft från citron, en pressad vitlöksklyfta samt salt och peppar. Sist av allt hade jag strösslat pumpakärnor över primörerna. Det blev en riktigt god sallad, som jag garanterat kommer göra om.
Det fanns en massa annat gott också på vår påskbuffé. Ägghalvorna hade jag tömt på äggulor och blandat dem tillsammans med majonäs, grekisk yoghurt och peppar. Syster fyllde sedan äggvitorna med äggulecrémen och toppade med räkor, rom och dillkvist. Det blev både vackert och gott.
Utöver det hade vi detta på vårt påskbord: lax och sill av olika slag, romsås, hovmästarsås, sparris stekt i olivolja och toppad med parmesanost, ostar och kex. Och på spisen hade vi köttbullar, prinskorvar, Janssons frestelse, kokt potatis samt en omelett med champinjon och tomat.
Till efterrätt åt vi en Pavlova tårta som jag hade gjort på maräng, vispad grädde, jordgubbar och rivet limeskal. Den smälte i munnen. Mums!
Barnen var finklädda och Smilla var som vanligt nyfiken på det mesta som hände.
När jag skulle ta några foton på mig själv i spegeln ville hon också vara med och kramas. Mysigt värre och såklart fick hon vara det. Jag hade på mig en av mina favoritklänningar, som passar bra att ha på festligheter under vår och sommar.
Det finns många fördelar och trevligheter med att ha folk hemma på mat. En av dem är att det ofta blir mycket mat över. Så blev det även denna gång och idag har vi kunnat mumsa av härliga rester från gårdagens påskbuffé.