I påskas bjöd min syster på en matvetesallad med varmrökt lax och sparris, som var så god att jag. var tvungen att be om receptet. Nyligen gjorde jag en variant av denna matiga sallad själv och eftersom den blev galet god vill jag dela med mig av receptet här.
Matvetesallad med varmrökt lax och sparris – recept
4 portioner
Den här salladen passar inte bara till påsk. Den är minst lika god att äta en varm sommardag som en ruggigare höstdag. Den är fullproppad med bra näring och ger dig skön energi för resten av dagen.
Salladen får en fin smak av en syrlig citrondressing och serveras tillsammans med en pestosås.
Ingredienser:
- 2 dl matvete
- 1 grönsaksbuljongtärning
- 1 knippe grön sparris
- 2 salladslökar
- 1/2 dl pumpakärnor
- 100 gram ruccula
- 500 gram varmrökt lax
- liten bit Grana Padano
- 1/2 kruka persilja
Citrondressing
- 1 citron
- 2 msk olivolja
- salt & svartpeppar
Pestosås
- 2 dl lätt crème fraiche
- 1 msk basilikapesto
- svartpeppar

Gör såhär:
Koka matvetet enligt anvisningen på förpackningen tillsammans med buljongtärningen.
Skär bort ca 2 cm av botten på sparrisen och släng detta. Skala nedre delen om de är tjocka. Koka sparrisen i ca en minut i saltat vatten. Häll av i ett durkslag och spola dem kalla. Ansa, skölj och strimla salladslöken fint.
Citrondressing: Tvätta citronen och riv det yttersta av skalet fint. Pressa ur saften. Blanda citronskal, citronsaft och olivolja till en citrondressing. Smaksätt med salt och peppar.
Pestosås: Blanda crème fraiche och pesto en sås. Smaka av med svartpeppar.
Blanda matvete, sparris, salladslök och ruccula med citrondressingen.
Lägg matvetesalladen på ett fat, bryt bitar av varmrökt lax och lägg ovanpå salladen. Toppa med den med pumpakärnor och riven Grana Padano. Garnera med persilja.
Garnera salladen med en citronskiva och servera den med pestosåsen.

En nyttig och näringsrik sallad
Som jag redan nämnt innehåller den här salladen många fina näringsämnen. Här får du koll på vilka:
✅ 1. Högt proteininnehåll
- Salladen innehåller varmrökt lax, som är en mycket god proteinkälla med hög biologisk kvalitet.
- Enligt receptet innehåller en portion nästan 40 gram protein, något som är viktigt för muskler, återhämtning, immunförsvar och många kroppsfunktioner.
✅ 2. Bra nyttiga fetter
- Laxen bidrar med omega-3-fettsyror, vilka är viktiga för hjärta, hjärna och mot inflammation.
- Salladen innehåller även olivolja i dressingen, samt pumpakärnor som ger fleromättade fetter.
✅ 3. Bra kolhydrater & fibrer
- Matvetet som ingår som bas i salladen är ett fiberrikt kolhydratval, som ger längre mättnad och stabilare blodsocker.
- Grönsaker som sparris och ruccula tillför fibrer, vitaminer och antioxidanter.
- Salladen har enligt receptet ca 37 gram kolhydrater per portion.
✅ 4. Balanserad energifördelning
Det är en matig måltid som kan fungera som lunch eller middag beroende på portion och energibehov.
Näringsinnehåll:
- Energi: ca 669 kcal
- Protein: ca 38,7 gram
- Fett: ca 37,9 gram
- Kolhydrater: ca 37,7 gram
- Fiber: ca 7,1 gram
✅ 5. Mikronutrienter & antioxidanter
- Sparris innehåller vitamin K, folat, C-vitamin och antioxidanter.
- Grönsaker och bladgrönsaker bidrar med mineraler, vitaminer och fytonäringsämnen.
- Pumpakärnor ger magnesium, zink och andra mineraler.
✅ 6. Smak- och mättnadsfaktorer
- Dressingen med citron, pesto och olivolja lyfter smaken och gör maträtten smakrik och god.
- Kombinationen av olika texturer, som mjuka gryn, fasta laxbitar och krispig sparris, ökar mättnad och tillfredsställelse.
Kolla även in detta recept på en annan matvetesallad.

Karinaxelsson.se