Gröt i ugn – 8 goda recept

Jag älskar havregrynsgröt i alla former. Det är gott att koka den på spisen. Grötplättar av överbliven havregrynsgröt gör jag gärna. Och så har vi gröt i ugn. Att tillaga havregrynet i ugnen blir verkligen så gott. Här har jag därför samlat mina godaste varianter av denna typ av gröt.

Gröt i ugn – mina godaste recept

Att göra gröt i ugnen är enkelt. Du behöver bara en 5-6 ingredienser och den blir klar i ugnen på tio minuter. Här har jag samlat de varianter av mina grötrecept i ugn som är godast.

Ugnsbakad gröt päron

Päron

En av de första varianterna på gröt i ugn jag testade var denna med päron. Se till att ha med kardemumma i smeten då det blir en god smakkombination ihop med päronet.

Receptet via länken ovan ger ca två portioner. Jag brukar ofta göra gröten i två små formar så att man kan äta den direkt ur formen. Om du behöver göra för fler portioner dubblar du bara receptet och ta antingen en större form eller flera små. Tänk på att med en större form tar gröten längre tid i ugnen.

frukost-1-ugnsbakad-appelgrot

Äpple och kanel

Kombinationen äpple och kanel är ju alltid ljuvlig, så också i fallet med gröt i ugn. Här har du receptet på min variant av ugnsbakad havregrynsgröt med äpple och kanel.

ugnsbakad gröt

Jordgubb

Sommartid är det ljuvligt att göra gröt i ugn med jordgubbar. Servera den gärna med keso eller kanske jordgubbskvarg.

Ugnsbakad blåbärsgröt

Blåbär

Det bästa jag vet att göra av blåbär jag har plockat i skogen är denna gröt i ugn med blåbär. Det är nästan som att äta blåbärspaj!

Morotskaka

Det låter kanske märkligt att äta morotskaka till frukost. Men när du gör denna variant på morotskaka och äter den tycker du inte att det är konstigt längre. Jag älskar denna morotskakagröt! Bonus är att den är nyttig också.

Ett gäng till goda recept på gröt i ugn:

Goda tillbehör till den varma gröten

Det är visserligen gott att äta den varma ugnsgröten som den är. Men allra godast blir den med ett eller flera av dessa tillbehör:

  • Keso
  • Kvarg, gärna vaniljkvarg om du frågar mig
  • Turkisk yoghurt
  • Vispad grädde

Hoppas att du fick inspiration nu till helgfrukosten eller mellanmålet!

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.