Känner du igen dig i att du har gått upp några oönskade kilo i vikt de senaste åren? Har kilona smugit sig på utan att du har tänkt på det? Du är inte ensam. Det är vanligt, men det går att göra något åt det. Här får du koll på faktorerna som påverkar din ämnesomsättning.
Ämnesomsättning faktorer
För att du ska kunna gå ner i vikt igen behöver du ha koll på vad som påverkar din ämnesomsättning. Det är när du har den insikten som du kan göra någonting åt situationen.
Dessa faktorer påverkar din ämnesomsättning:
- Kön
- Ålder
- Genetik
- Hormonnivåer
- Mängden muskelmassa
- Sömn
- Daglig aktivitet
Kön
Män förbränner mer än vad kvinnor gör generellt och har alltså en högre ämnesomsättning.
Ålder
Vi har som högst ämnesomsättning i tonåren och upp till 20-års åldern. Därefter planar ämnesomsättningen ut och är relativt konstant hos både kvinnor och män fram till ungefär 60-års åldern. Därefter sjunker den gradvis med stigande ålder.
Genetik
Vi har alla ett arvsanlag och de gener vi har ärvt bestämmer hur effektivt våra kroppar förbränner kalorier. Vissa personer kan ha en naturligt lägre ämnesomsättning, vilket gör det svårare för dem att gå ner i vikt eller hålla vikten under kontroll. Det här kan vi inte påverka på något sätt, utan får anpassa oss efter.
Hormonnivåer
Det är sköldkörtelns hormon som styr ämningsomsättningen. När hormonerna minskar sjunker ämnesomsättningen. För oss kvinnor i 40-års åldern och uppåt är det vanligt att ämnesomsättningen sjunker eftersom hormonerna förändras under förklimakteriet.
Mängden muskelmassa
Eftersom muskler kräver mer energi än fett ger en större andel muskelmassa en högre ämnesomsättning. En person med en större andel muskler kan därmed äta mer utan att gå upp lika mycket i vikt jämfört med en person med en större andel fett, förutsatt att de väger lika mycket.
Sömn
Djupsömnen är viktig för oss ur flera aspekter, bland annat för vår ämnesomsättning. Om djupsömnen blir störd kan man försämra ämnesomsättningen och hur hjärnan rensas från giftiga substanser. En person som får tillräckligt mycket djupsömn har därmed en högre ämnesomsättning än en person som får dåligt med djupsömn, allt annat lika.
Daglig aktivitet
Vi alla vet att motion och träning ökar vår förbränning. Det är framför allt konditionsträning som ger oss en bättre ämnesomsättning, men även styrketräning gör det, framför allt för att den hjälper oss att bygga muskler, som i sin tur hjälper vår ämnesomsättning till att bli högre.
Din ämnesomsättning
Kanske är du som jag en kvinna i medelåldern, som plötsligt har en lägre ämnesomsättning pga hormoner?
Kanske rör du inte på dig lika mycket som du brukade?
Kanske sover du dåligt?
Allt detta kan alltså påverka din ämnesomsättning och leda till en viktuppgång. Mitt tips till dig är att fundera över din livssituation och anpassa det du kan för att ligga på en bra nivå kalorimässigt.