Att plocka en solvarm gurka direkt från sin egen odling och knapra i sig – det är en riktig sommarkänsla. Krispigt, fräscht och med en smak som slår det mesta du hittar i butik. Här beskriver jag hur du gör för att fröså gurka – steg för steg. Jag lovar, det är helt klart värt att försöka!
Fröså gurka – Så lyckas du:
🌱 Förkultivera inomhus
De flesta gurksorter mår bäst av att förkultiveras – alltså sås inomhus innan de flyttar ut. Fyll små krukor med såjord, vattna ordentligt och lägg i två frön per kruka. Täck lätt med jord och håll sådden varm, gärna runt 25 grader. Då gror fröna snabbt, ofta inom några dagar.
Jag brukar göra detta någon gång under mars månad. Det är inte alltid alla frön som tar sig, men i år har de flesta faktiskt gjort det. Som det ser ut kommer vi få upp fem fina gurkplantor denna gång.
🌞 När de första bladen syns
När små blad börjar kika upp, ta bort eventuell plast eller fiberduk. Sänk temperaturen några grader – för mycket värme och fukt kan leda till svampangrepp. När plantan fått sitt tredje blad är det dags att plantera om i lite större krukor med näringsrik planteringsjord.
🌿 Ge plantorna ljus – men skydda från brännskador
Placera plantorna så ljust som möjligt. Har du växtbelysning är det toppen, annars kan ett varmt uterum eller ett ljust fönster fungera fint. Kom bara ihåg att skugga mitt på dagen om solen ligger på, så att bladen inte bränns.
Jag bar ut mina gurkplantor till växthuset för några veckor sedan. Där trivs de nu bra med både mycket ljus och en lagom varm temperatur. Ofta brukar jag låta gurkplantorna stå kvar i växthuset under hela säsongen.
Förbered odlingsplatsen
Gurkor trivs bäst i djup, näringsrik och väldränerad jord. Du kan odla dem i stora krukor, hinkar med hål i botten eller direkt i en växtbädd i växthus. Blanda gärna planteringsjord med kogödsel eller kompost – då får gurkorna en bra start. Förbered också uppbindning: ett stadigt snöre eller en käpp hjälper plantan att växa på höjden och ger stöd när frukterna börjar komma.
Plantera ut när värmen är här
Gurkor gillar inte kyla. Om du ska plantera ut dem så vänta med det tills nätterna är varma och jordtemperaturen är minst 20 grader. Välj gärna en mulen dag eller plantera på kvällen för att undvika stress. Tänk på att inte plantera djupare än plantan står i krukan – gurkans rothals är känslig för fukt och röta.
Skötsel – nyckeln till en god skörd
-
Vattna regelbundet, särskilt varma dagar – gurkor älskar vatten men vill inte stå genomblöta.
-
Snurra upp plantan på snöret då och då för att den ska växa stabilt.
-
Nyp bort sidoskott och de första blommorna – det hjälper plantan att fokusera på tillväxt i början.
-
Lufta växthuset och duscha plantorna lätt vid hög värme för att förebygga skadedjur.
Tips för frilandsgurka
Om du satsar på druvgurka, även kallad västeråsgurka eller frilandsgurka, ska du helst odla den direkt i marken. Gör upphöjda bäddar med kompost och plantera med ca 30–40 cm mellan varje planta. Lägg gärna halm eller gräsklipp runt plantorna – det håller frukterna rena och fukten kvar i jorden.
Värt att veta
Gurkor är värmeälskare och vill ha jämn tillgång på vatten och näring. Håll ett öga på plantorna – växer de som de ska kommer du snart att kunna njuta av dina egna, knapriga gurkor. Och det är verkligen något speciellt med att äta det du själv har odlat!
Själv har jag frösått och odlat gurkor de senaste åren. Mot slutet av juli och under augusti brukar vi kunna njuta av dessa egenodlade och knapriga gurkor till varje måltid. Så härligt!
Hoppas att du också blir sugen på att fröså gurka!