Äppelkaka med vaniljsås – mitt magiska recept

Det är fortfarande oktober och en härlig äppeltid. Kanske hör du till en av dem som fortfarande har kvar äpplen från egen skörd? Annars finns det goda, svenska äpplen att köpa i butik. Något av det allra godaste att göra av äpple, enligt mig, är äppelkaka. Här får du ett ljuvligt recept på äppelkaka med vaniljsås. Kanske något att baka och njuta av till helgen?

Äppelkaka med vaniljsås – recept

  • 1 ägg
  • 2 dl farinsocker
  • 1 tsk vatten
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1/2 tsk bakpulver
  • 100 gram smält smör
  • 4-5 äpplen (gärna svenska)
  • strösocker, kanel, kardemumma samt smör till toppingen

Äppelkaka

Äppelkaka

Sätt ugnen på 175 grader varmluft.

Rör ihop ägg, farinsocker och vatten till en smet. Blanda vetemjöl, vaniljsocker och bakpulver i en skål. Vänd ner det i sockersmeten och blanda runt.

Smält smöret och rör ner i smeten. Tryck ut kaksmeten i en pajform eller annan ugnsfast form.

Skala och skär äpplena i smala klyftor. Fördela äppelklyftorna i formen.

Äppelkaka

Pudra över socker, kanel och kardemumma samt lägg klickar av smör på äpplena.

Ställ in i ugnen och grädda i ca 25-30 minuter.

Äppelkaka med vaniljsås

Äppelkaka med vaniljsås

Ta ut äppelkakan och låt den svalna något medan du vispar upp vaniljsåsen. Servera och njut!

Äppelkaka med vaniljsås

Mums för denna äppelkaka, som är söt och lite syrlig på samma gång!

Äppelkaka med vaniljsås

Äppelkaka med vaniljsås

Ett tips är att servera den tillsammans med äppelte – fantastiskt gott! Jag har nyligen hittat till Pukka’s tesort med vilda äpplen och kanel. Så god!

Äppelkaka med vaniljsås

Äppelkaka med vaniljsås

Lova mig att ni passar på att njuta av alla dessa äpplen till fullo! Om ni inte gör just denna äppelkaka länkar jag till ett gäng andra ljuvliga recept att baka med äpple nedan. Kolla in dessa:

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.