Silviakaka med strössel

När vi nyligen dukade upp till fika i syrenbersån, då när syrenerna fortfarande blommade och det var som ljuvligast att sitta där, bjöd jag på en silviakaka med strössel. Det var första gången jag bakade denna kaka och det visade sig bli både en fin och god kaka.

En klassisk silviakaka görs egentligen med kokosflingor på toppen. Men barnen tyckte att det var festligare att ha strössel och det kan jag hålla med om. Visst blev den fin med det färgglada strösslet?!

Ingredienserna till denna kaka är sådana som du oftast har hemma. Så kanske att du kan baka denna kaka redan idag?! Jag skulle säga att den gör sig bra till midsommarfikat, som ju snart stundar. Servera den med jordgubbar och toppa den med prästkragar så bli den till en midsommarkaka.

Här får du receptet.

Silviakaka med strössel – recept

  • 2 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 dl hett vatten

Sätt ugnen på 175 grader.

Vispa ägg och socker pösigt och vitt. Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver för sig i en bunke. Sikta ner mjölblandningen i äggsmeten med en sil. Rör i vattnet och blanda allt till en slät smet.

Klä en form med avtagbar kant med bakplåtspapper. Häll i smeten och grädda kakan i cirka 30 minuter.

När kakan är klar låter du den svalna innan du toppar den med glasyren.

Glasyr:

  • 100 gram smör
  • 1 dl florsocker
  • 1 äggula
  • 2 tsk vaniljsocker
  • färgglatt strössel

Smält smöret i en kastrull. Häll i florsockret och rör om väl. Låt sjuda ett par minuter under omrörning. Tag sedan av kastrullen från värmen.

Vispa upp äggulan i en skål. Ha i lite i taget i smörsmeten under omrörning och rör till en glansig glasyr. Tillsätt vaniljsockret. Låt glasyren svalna.

Tag ur kakan ur formen. Gör små hål i kakan med hjälp av en ätpinne eller liknande. Glasyren kan då rinna ner i kakan och göra den ännu saftigare. Häll glasyren över kakan, lite i taget.

Strö till sist över strösslet. Om du inte vill toppa den med strössel kan du alltså ta kokosflingor istället, eller flagad mandel.

Silviakaka med strössel - recept
Silviakaka med strössel - recept

Jag lovar att dina fikagäster kommer gilla denna kaka. Somrig, god och fin är den, eller hur?!

Silviakaka med strössel - recept
Silviakaka med strössel - recept

Om det mot förmodan blir lite kaka över går det fint att frysa in den. Plocka fram den när du blir sugen igen och låt den tina långsamt i rumstemperatur.

Vill du få andra tips på goda tårtor till midsommar? Kolla in dessa länkar:

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.