Ugnsbakad lax med rostad potatis och västerbottensås

Jag älskar att testa nya recept och här kommer ett jag nyligen har testat. Lax och potatis i ugn är inte nytt i sig. Men med den goda västerbottensåsen och de övriga tillbehören blev denna maträtt både ny och väldigt god. Här delar jag med mig av receptet på ugnsbakad lax på bästa sätt.

ugnsbakad-lax-recept-1 - Ugnsbakad lax
Ugnsbakad lax med rostad potatis och västerbottensås – recept

ca 4 portioner

  • 1 kg potatis
  • 600 g färsk laxfilé
  • 1 citron
  • 0,5 msk flytande honung
  • 2 msk olivolja
  • 1 rödlök
  • 150 g riven Västerbottensost
  • 2 dl creme fraiche naturell
  • salt och svartpeppar
  • gräslök
  • körsbärstomater
Ugnsbakad lax med rostad potatis och västerbottensås - recept

Värm ugnen till 200 grader.

Tvätta potatisen och dela dem i mindre bitar. Lägg potatisarna på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över olivolja och strö över flingsalt. Rosta i ugnen i ca 40 min eller tills potatisen har fått en fin färg.

Krydda laxfilén med salt och peppar. Lägg även den på en plåt med bakplåtspapper och sätt in i ugnen. Laxen är klar när den har ca 52-56 grader i den tjockaste delen.

Blanda rivet citronskal, citronsaft, 1 msk olivolja, honung, salt och peppar i en skål till en dressing.

Finhacka rödlöken och gräslöken.

Riv västerbottensosten och rör ihop den med creme fraiche till en jämn kräm. Smaka av med salt och peppar. Toppa den med lite rödlök och gräslök.

Ta ut potatisen och laxen ur ugnen. Ringla över citrondressingen och strö över finhackad rödlök och gräslök.

Servera detta tillsammans med västerbottenssåsen samt mer hackad rödlök och tomaterna.

Ugnsbakad lax med rostad potatis och västerbottensås - recept

Jag lovar. Detta är så gott!

Kolla också in dessa goda recept med lax:

3 Kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.