Chili con carne – ett kryddstarkt och gott recept

Chili con carne är den kryddstarka, mexikanska maträtten, som ofta serveras med ris och något bröd. Jag älskar den typen av mat och bjuder här på min version av chili con carne, kanske inte helt traditionell, men väldigt god.

Chili con carne

Chili con carne

För att det ska räknas som en chili con carne ska det vara en gryta med kött, kryddor som paprika, chili och spiskummin samt bönor. Den variant som jag brukar göra fungerar också att servera med spagetti som en kryddig köttfärssås. Men i det här receptet serveras den med ris, creme fraiche, ett gott brytbröd samt ett gäng olika grönsaker. Här får du receptet. Hoppas att du vill testa att laga det!

Chili con carne – recept

ca 8 portioner

Ingredienser:

  • 2 gula lökar
  • 4-5 vitlöksklyftor
  • 1 kg nötfärs
  • chili
  • paprikapulver
  • spiskummin
  • svartpeppar
  • 2 tsk sambal oelek
  • en skvätt soya
  • 1 tetrapak kidneybönor
  • 1 tetrapak tomatkross
  • 1 köttbuljongtärning

Tillbehör:

  • Ris
  • Stekt vitkål
  • Bladspenat
  • Tomat
  • Gurka
  • Creme Fraiche
  • Brytbröd

Chili con carne

Gör såhär:

Börja med att skala och hacka de gula lökarna. Skala vitlöksklyftorna och riv dem. Fräs de båda löksorterna i olivolja i en gryta eller stor stekpanna. När löken är mjuk lägger du ner nötfärsen och låter fräsa vidare. Krydda med kryddorna samt ha i sambal oelek och soya.

När nötfärsen är genomfräst och brun häller du på ursköljda bönor, tomatkross samt smular ner buljongtärningen. Låt alltsammans puttra i åtminstone tio minuter.

Medan chili con carnen puttrar kokar du ris samt plockar fram de övriga tillbehören. En stund senare kan du njuta av en varm och god gryta tillsammans med fluffigt bröd och krispiga grönsaker.

Brytbröd recept

Det brytbröd jag serverar till är verkligen fluffigt och gott. Kolla in receptet via länken och testa att baka det själv.

Kolla in dessa goda recept som också innehåller kött i någon form:

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.