Grötens dag – därför är gröt en näringsrik och bra maträtt

Den 10 oktober är det grötens dag. Imorgon fredag är det alltså dags att fira denna underbara maträtt och jag vill här lyfta fram denna klassiska, varma och näringsrika rätt. Gröt är en måltid som har följt oss i generationer, men den har också fått en modern touch i och med alla nya varianter och toppings som finns att välja bland. Här kommer ett hyllningsinlägg till gröten!

semmelgrot-recept-1-1

Varför är gröt så bra?

Gröt är mer än bara mättande. Det finns många anledningar till varför en skål med gröt är ett smart val både till frukost och mellanmål:

  • Fiberrik och bra för magen: Havregryn, rågflingor och andra fullkornsgryn innehåller rikligt med kostfiber som håller magen i gång och bidrar till en jämnare blodsockernivå.
  • Ger långvarig energi: Kombinationen av kolhydrater och fibrer gör att du håller dig mätt längre och får en stabil energinivå.
  • Näringsrikt: Gröt innehåller viktiga vitaminer och mineraler som järn, magnesium och B-vitaminer.
  • Lätt att variera: Du kan byta ut grynsort, tillsätta olika kryddor och toppa med allt från bär och frukt till nötter, frön och nötsmör.

Jag vill dock poängtera att det är klokt att kombinera gröten med något proteinrikt då du får i dig för lite protein om du bara äter gröt. Antingen äter du kokt ägg till gröten eller så toppar du gröten med kvarg eller keso.

Goda toppingar till din gröt

Det bästa med gröt är att den är en neutral bas som du kan anpassa efter säsong och humör. Här kommer några exempel på vad du kan toppa din gröt med:

  • På hösten passar det extra bra med äppelbitar och kanel. Extra gott blir det om du steker äppelbitarna i en stekpannan tillsammans med kokosolja och kanel.
  • På vintern kan du värma dig med gröt som är toppad med banan och jordnötsnör.
  • På sommaren blir det fräscht med färska bär, som jordgubbar eller hallon, och en klick kvarg.

Fira grötens dag

Varför inte fira grötens dag med att prova en ny sorts gröt? Havregrynsgröt är en favorit, men testa gärna andra gryn som bovete, dinkel eller quinoa för variation. Som variation till den klassiska gröten, som du kokar med vatten på spisen, kan du göra Overnight Oats, ugnsbakad gröt och gröt med varm, skummad mjölk.

Gröt är en enkel, billig och näringsrik maträtt som går att variera i oändlighet. Jag tröttnar i alla fall aldrig på gröt!

Recepttips inför grötens dag

Genom åren har jag lagat till många olika sorters gröt. Eftersom jag har svårt att välja den godaste av dessa grötsorter kommer här ett gäng av de grötrecept jag älskar att göra:

Blabarsgrot-med-jordnotssas-2-scaled

Blåbärsgröt med jordnötssås

karin-med-semmelgrot-1

Semmelgröt

grot-med-kvarg-3

Gröt med kvarg

Chiagröt med äpple och kvarg

Chiagröt – egentligen är receptet tänkt till bebisar, men är lika gott för vuxna att äta

Blåbärsgröt recept

Blåbärsgröt med banan

Gröt med smak av kanelbulle

Kanelbullegröt (Gjord på grötmix från Tyngre)

Tyngre grötmix blåbär kardemumma

Blåbärsgröt med kardemumma (Gjord på grötmix från Tyngre)

Ugnsbakad gröt hallon - Periodisk fasta

Ugnsbakad gröt går att göra i en mängd olika varianter. Här är receptet på ugnsbakad gröt hallon.

Overnight Oats banan

Overnight Oats banan

Overnight Oats med choklad

Overnight Oats choklad

Overnight Oats kanelbulle

Overnight Oats Kanelbulle

Overnight Oats blåbär kardemumma

Overnight Oats blåbär kardemumma

Overnight Oats med smak av jordgubb

Overnight Oats jordgubb

Hoppas att du har fått en del receptinspiration nu så att du kan fira grötens dag kungligt!

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.